فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 51، فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله آموزش پرستاری
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 51، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم ثناگو، لیلا جویباری، فرشته بخشیان، رضا سعادت مهر* صفحات 1-9
    مقدمه

    انتظارات از دانش آموختگان دکتری پرستاری بسیار وسیع و پیچیده است. مطالعات بیانگر عدم کفایت دانش آموختگان در ایفای نقش خود به ویژه در اصلاح نظام سلامت و حل مسایل و مشکلات پرستاری است. به نظر می رسد این موضوع مهم به نحوه طراحی و اجرای کوریکولوم و عدم تناسب آن با محیط کار بر می گردد. هدف از این مطالعه تطبیقی مقایسه برنامه دکترا پرستاری ایران و دانشگاه یوتا بوده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی تطبیقی است که با استفاده از مدل الگوی چهار مرحله ای Bereday شامل توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه انجام شده است. اطلاعات آورده شده از برنامه درسی دکترا پرستاری ایران از سایت وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه یوتا از سایت http://nursing.utah.edu گرفته شده است.

    یافته ها

     اساس برنامه آموزشی دکترای پرستاری (PhD) ایران و دانشکده پرستاری یوتا مشابه و شامل آموزش، پژوهش و پایان نامه است اما نحوه پذیرش دانشجو، نحوه ارزیابی دانشجویان در طول تحصیل، فلسفه، اهداف و چشم انداز برنامه ها تفاوت هایی دارند. در ایران فقط یک برنامهPhD  پرستاری وجود دارد ولی در دانشگاه یوتا 10 برنامه دکترای پرستاری بالینی (DNP)، دو مسیر متفاوت برای دریافت PhD (سنتی و غیرسنتی) و همچنین برنامه DNP-PhD به صورت همزمان وجود دارد.  

    نتیجه گیری

    عدم تطابق واحدهای درسی با انتظارات و وظایف فارغ التحصیلان در برنامه دکتری پرستاری در ایران مشهود است. دانشگاه یوتا با تطبیق برنامه درسی و نیازهای جامعه توانسته بخوبی فارغ التحصیلان دکتری پرستاری را برای حل مسایل بهداشت و سلامت جامعه و آموزشی و پژوهشی آماده کند. از نتایج این مطالعه می توان در بازنگری کوریکولوم آموزشی دانشجویان دکتری پرستاری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، دکترای پرستاری، مقایسه تطبیقی، ایران، یوتا- امریکا
  • حسین صادق نژاد*، ساجده یغمایی صفحات 10-17
    مقدمه

    فرایند پرستاری بعنوان چارچوبی برای مراقبت های پرستاری، یک ابزار مهم برای عملی کردن دانش پرستاری است که کیفیت مراقبت های پرستاری را افزایش می دهد. مسایلی از قبیل باور و نگرش در اجرای فرایند پرستاری تاثیرگذارند. این مطالعه با هدف تعیین نگرش دانشجویان پرستاری در مورد فرایند پرستاری در دانشکده پرستاری کاشمر در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که بر روی 96 دانشجوی پرستاری انجام شد. گردآوری داده ها به روش سرشماری صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه نگرش فرایند پرستاری Bowman (1983) بود. روایی ابزار با روش استاندارد “Backward-Forward” و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 83/0 تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی یو استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار کل نمره نگرش دانشجویان 61/9±07/67 بود که نشاندهنده نگرش مثبت آنها نسبت به فرایند پرستاری است. بین امتیاز نگرش با سن، جنسیت، وضعیت تاهل و سابقه کار در پرستاری رابطه آماری معناداری وجود نداشت (05/0p>)؛ اما بین امتیاز نگرش با علاقه به رشته پرستاری رابطه آماری معناداری وجود داشت (02/0p=).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده اکثر دانشجویان نگرش مثبتی نسبت به فرایند پرستاری دارند. همچنین دانشجویان با علاقه بیشتر به رشته پرستاری نگرش مثبت تری نسبت به فرایند پرستاری دارند. لذا توصیه میشود جهت توسعه و تبدیل تیوری به عمل، در محیط های دانشگاهی و کارآموزی های بیمارستان از روش های آموزشی فعال برای تدریس فرایند پرستاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: فرایند پرستاری، نگرش، دانشجویان
  • لطفعلی خانی*، مظفر غفاری، اعظم محمودی، مهرانگیز خانی صفحات 18-26
    مقدمه

    شیوع بیماری کرونا، آسیب جسمانی و روانی زیادی بر کادر درمانی مخصوصا پرستاران وارد کرده و شادکامی آنها را کاهش داده است. بنابراین، این مطالعه با هدف تحلیل نقش میانجی گری مسیولیت پذیری در تبیین اثر هوش اجتماعی بر شادکامی پرستاران بخش کرونای انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه آماری تحقیق شامل 310 نفر از پرستاران بخش کرونا بیمارستانهای استان اصفهان در سال 1399 بودند که به روش نمونه گیری چند مرحله‎ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه‏های هوش اجتماعی Tet، مقیاس مسیولیت پذیری و پرسشنامه شادکامی آکسفورد استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون مدل سازی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار AMOS  نسخه 26 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر مستقیم مسیولیت پذیری (52/0=Beta و 02/0=P) و هوش اجتماعی  (46/0=Beta و 02/0=P) هم چنین اثر غیرمستقیم هوش اجتماعی (3/2=t-value) با میانجیگری مسیولیت پذیری بر میزان متغیر شادکامی، معنادار  به دست آمد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش ابعاد هوش اجتماعی و مسیولیت پذیری بر میزان شادکامی پرستاران، به نظر می رسد با تقویت هوش اجتماعی و مسیولیت پذیری در پرستاران، می توان شادکامی و عملکرد مراقبتی آنان را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: پرستاران، هوش اجتماعی، مسئولیت پذیری، شادکامی
  • مینا فنایی، مینا جوزی*، فاطمه سلمانی صفحات 27-36
    مقدمه

    در نیمی از ایست های قلبی پرستاران اولین کسانی هستند که شروع به عملیات احیا می کنند. بنابراین یکی از الزامات پرستاران و دانشجویان پرستاری، کسب دانش لازم در خصوص داروهای احیا می باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر آموزش داروهای احیا به روش های حضوری و غیرحضوری بر دانش دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد سال 1399 بود.

    روش کار

    پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون می باشد. نمونه پژوهش شامل 60 نفر از دانشجویان ترم 4 و 5 دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد نجف آباد در سال 1399 بودند. آموزش ها در خصوص داروهای احیا در سه گروه، به صورت حضوری، غیرحضوری آنلاین و آفلاین انجام شد. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه محقق ساخته بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و کای اسکویر استفاده شد.

    یافته‎ ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات دانش مربوط به احیای قلبی ریوی در آموزش حضوری (قبل 45/9 و بعد25/16)، غیرحضوری آنلاین (قبل 6/9 و بعد 15) و غیرحضوری آفلاین (قبل 4/10 و بعد 2/14) بود (001/0> P) و آموزش حضوری در یادگیری دانشجویان موثرتر است (001/0> P).

    نتیجه‎ گیری

    تحلیل یافته های پژوهش بیانگر تاثیر گذاری بیشتر آموزش حضوری در مقایسه با آموزش غیرحضوری آنلاین و آفلاین بود. اتخاذ تمهیداتی از سوی مدیران نظام سلامت جهت برنامه ریزی در راستای ارایه آموزش احیای قلبی ریوی می تواند نتایج مثبتی برای مراکز آموزشی و درمانی به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، آموزش حضوری، آموزش غیرحضوری، دانش، دانشجویان پرستاری
  • نفیسه ماجانی، مجتبی رضایی راد* صفحات 37-48
    مقدمه

    در دوران همه گیری کووید-19، استفاده از آموزش الکترونیکی آنلاین در آموزش عالی رشد ویژه ای یافته است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان کاربست آموزش الکترونیکی در دانشجویان پرستاری دانشکده های پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه با روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شد. جامعه آماری، کلیه دانشجویان پرستاری دانشکده های پرستاری به تعداد 650  نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای طبق جدول کرجسی و مورگان 242 نفر (تعداد زن= 184 نفر و تعداد مرد= 58 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه 20 سوالی محقق ساخته میزان کاربست آموزش الکترونیکی با اقتباس از پرسشنامه فرج اللهی (1391) بود که به صورت مراجعه حضوری و آنلاین توزیع گردید. پس از گردآوری اطلاعات، داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 23 و با بهره گیری از آزمونهای آماری تی تک گروهی و تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت

    یافته ها

    میانگین میزان کاربست آموزش الکترونیکی در دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران (06/1 ± 60/3) بالاتر از متوسط (نقطه برش: 3) است (05/0P <). میزان کاربست آموزش الکترونیکی (06/1 ± 60/3) و ابعاد آن کیفیت اطلاعات (98/0 ± 74/3)، کیفیت سیستم (25/1 ± 45/3)، کیفیت خدمات (14/1 ± 53/3) و رضایت الکترونیکی (39/1 ± 33/3) در بین دانشجویان زن و مرد در دوران همه گیری کرونا، متفاوت نیست (05/0< P).

    نتیجه گیری

    میزان کاربست آموزش الکترونیکی در دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران بیش از متوسط، مطلوب و رضایت بخش است و جهت افزایش سطح آن می توان با مقایسه وضعیت موجود با دیگر مراکز آموزش عالی کشورهای توسعه یافته به تعیین و رفع شکاف در مراکز آموزشی داخل کشور دست یافت.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، دانشجویان، پرستاری
  • ماندانا آرش، نادر قلی قورچیان*، پریوش جعفری، اختر جمالی صفحات 49-65
    مقدمه

    از آنجایی که دانشجویان پرستاری به عنوان نیروهای حرفه ای نقش مهمی در سیستم های بهداشتی و درمانی دارند و تعهد حرفه ای به عنوان یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده رفتارهای حرفه ای در نظر گرفته می شود، بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر افزایش و پایداری تعهد حرفه ای در دانشجویان پرستاری و ارایه مدل مناسب انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- پیمایشی می باشد که از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوع داده ها تلفیقی است. نمونه های آماری 20 نفر از صاحبنظران حرفه پرستاری و 305 نفر از دانشجویان ترم 5 تا 8 مقطع کارشناسی پرستاری انتخاب شدند که صاحبنظران به روش نمونه گیری هدفمند و دانشجویان به روش تصادفی ساده وارد مطالعه گردیدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار maxqda 2020 و داده های پرسشنامه توسط نرم افزار spss 26 و Smart pls3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از جمع آوری داده ها و تحلیل محتوا عوامل موثر در هشت بعد فردی، ساختاری، فرهنگی- اجتماعی، آموزشی، مدیریتی، اقتصادی، قانونی و معنوی استخراج شدند و با روش معادلات ساختاری تایید و مدل طراحی شد که عامل فردی با بار عاملی (99/0) دارای بیشترین سهم و عامل مدیریتی با بار عاملی (74/0) دارای کمترین سهم در افزایش و پایداری تعهد حرفه ای دانشجویان پرستاری بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش و تاثیر تعهد حرفه ای بر ماندگاری درحرفه و افزایش کیفیت عملکرد ضروری است که مدیران و صاحبنظران حرفه پرستاری یافته های مطالعه را به عنوان چارچوبی در اصلاح و بازنگری برنامه ها و سیاست های حرفه ای مد نظر قرار دهند تا با تربیت پرستاران متعهد سبب اصلاح و بهبود فرآیندهای بهداشتی، مراقبتی و درمانی گردند.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، صلاحیت حرفه ای، توسعه پایدار، مدل مفهومی
  • عاطفه کوشکستانی، حسین شیبانی*، محبوبه طاهر صفحات 66-78
    مقدمه

    دیابت یک بیماری مزمن است که تاثیر عمده ای بر زندگی و رفاه افراد، خانواده ها و جوامع در سراسر جهان دارد و یکی از 10 علت اصلی مرگ و میر در بزرگسالان است. هدف از انجام این مطالعه، تدوین مدل بهزیستی روانشناختی بر اساس ابعاد شخصیت با میانجی گری هوش هیجانی و تبعیت از درمان در بیماران دیابتی است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع تحلیلی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران دیابتی 30 تا 60 ساله ی مراجعه کننده به کلینیک فوق تخصصی دیابت و بیماری های متابولیسم شماره یک و دو دانشگاه علوم پزشکی تهران در سه ماهه سوم سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 267 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی Ryff، ابعاد شخصیت NEO، هوش هیجانی Schutte و تبعیت از درمان پاسخ دادند. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای  SPSS و AMOS انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، مدل بهزیستی روانشناختی بر اساس ابعاد شخصیت با میانجی گری هوش هیجانی و تبعیت از درمان بیماران دیابتی از برازش مطلوبی برخوردار بود. (056/0=RMSEA، 91/0=GFI، 93/0=IFI، 98/1=2χ و159/0 = P-value). نتایج نشان داد ضریب همبستگی بین تمامی ویژگی های شخصیت روان رنجور، برونگرا، گشودگی به تجربه، دلپذیری و وظیفه شناسی بر بهزیستی روانشناختی به ترتیب (72/0-، 42/0، 21/0، 30/0، 46/β=0) و همچنین بر هوش هیجانی به ترتیب (23/0-، 33/0، 28/0، 34/0، 72/β=0) است که نشان دهنده اثر مستقیم و معنی دار است؛ از بین ویژگی های شخصیتی تنها ضریب همبستگی وظیفه شناسی با تبعیت از درمان (43/0=β) اثر مستقیم و معنی داری داشتند. از سوی دیگر هم ضریب همبستگی هوش هیجانی (93/0= β) و هم تبعیت از درمان (12/0=β) با بهزیستی روانشناختی اثر مستقیم و معنی داری داشت؛ همچنین تمامی اثرات غیر مستقیم به دست آمده در مدل نهایی پژوهش معنی دار است.

    نتیجه گیری

      مدل پیشنهادی از برازندگی مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر بهزیستی روانشناختی بیماران دیابتی می باشد. بنابراین می‏تواند به عنوان الگویی مناسب برای طراحی برنامه های پیشگیری از مشکلات بهزیستی روانشناختی بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، ابعاد شخصیت، هوش هیجانی، تبعیت از درمان، دیابت
  • معصومه جعفری ندرآبادی، فریبرز باقری *، رضا قربان جهرمی صفحات 79-92
    مقدمه

    بررسی رفتارهایی که می تواند منجر به سبک زندگی سالم تحصیلی برای فراگیران شود، همواره مورد علاقه پژوهشگران بوده است. هدف از این مطالعه بررسی نقش واسطه ای عزت نفس در رابطه ارتباط والد فرزند و رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سلامت محور بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال 1400-1399در بر گرفت که به صورت نمونه گیری در دسترس تعداد 744 نفر از بین آنها انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سلامت محور، پرسشنامه عزت نفس و پرسشنامه ارتباط والد- فرزند بود.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره سبک ارتقاء دهنده تحصیلی (43/11±72/83)، سبک بازدارنده تحصیلی (62/13±02/72)، الگوی آزادی مدار (34/10±13/62) و الگوی امنیت مدار در رابطه والد-فرزند (93/13±12/65) و عزت نفس (28/4±44/33) بود. نتایج پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی بین سبک ارتقاء دهنده تحصیلی (12/0) و سبک بازدارنده تحصیلی (27/0) با الگوی آزادی مدار در رابطه والد-فرزند و ضریب همبستگی بین سبک بازدارنده تحصیلی (20/0) با الگوی امنیت مدار در رابطه والد-فرزند در سطح 01/0 معنادار بود. همچنین ضریب همبستگی بین سبک زندگی تحصیلی ارتقاء دهنده (11/0) و بازدارنده (21/0) با عزت نفس در سطح 01/0 معنادار بود. همچنین عزت نفس در رابطه بین رابطه والد فرزند و سبک زندگی تحصیلی سلامت محور دارای نقش میانجی بود (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    بر این اساس رفتارهای سبک زندگی سلامت محور در دانش آموزان با عزت نفس و ارتباط بین والد-فرزند رابطه دارد و عزت نفس در این بین دارای نقش میانجی است.

    کلیدواژگان: عزت نفس، سبک زندگی سلامت محور، رابطه والد فرزند
|
  • Akram Sanagoo, Leila Jouybari, Fereshteh Bakhshian, Reza Saadat Mehr * Pages 1-9
    Introduction

    The expectations of nursing PhD graduates are very wide and complex. Studies show the inadequacy of graduates in playing their role, especially in reforming the health system and solving nursing problems. This important issue seems to be related to the design and implementation of the curriculum and its incompatibility with the work environment. The purpose of this study was to compare the Iranian Nursing PhD program with the University of Utah.

    Methods

    The present study is a comparative descriptive study that was performed using Bereday's four-step model including description, interpretation, proximity, and comparison. The information provided from the Iranian Nursing PhD curriculum is taken from the website of the Ministry of Health in Iran and the University of Utah from the website http://nursing.utah.edu.

    Results

    The basis of the PhD program in Iran and the Utah Faculty of Nursing is similar and includes education, research, and dissertation, but the way students are admitted, the way students are evaluated during their studies, the philosophy, the goals, and the perspective of the programs are different. There is only one PhD nursing program in Iran, but at the University of Utah there are 10 doctoral programs in clinical nursing (DNP), two different paths to PhD (traditional and non-traditional) and a DNP-PhD program simultaneously.

    Conclusions

    The discrepancy between the courses and the expectations and duties of the graduates in the doctoral program in nursing in Iran is evident. The University of Utah, by adapting the curriculum and the needs of the community, has been able to well prepare nursing PhD graduates to address community health and educational and research issues. The results of this study can be used to reform the educational curriculum of nursing doctoral students.

    Keywords: Educational curriculum, Nursing-PhD, Comparative study, Iran, UTAH-America
  • Hossein Sadeghnezhad*, Sajede Yaghmaei Pages 10-17
    Introduction

    The nursing process as a framework for nursing care is an important tool for practicing nursing knowledge that increases the quality of nursing care. Issues such as beliefs and attitudes affect the implementation of the nursing process. This study aimed to determine the attitude of nursing students about the nursing process in Kashmar Nursing School in 2020.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 96 nursing students. Collecting data was done by the census. Data collection tools included the Demographic Information Questionnaire and Bowman Nursing Process Attitude Questionnaire (1983). The validity of the instrument was confirmed by the open translation method and its reliability was confirmed by using Cronbach's alpha coefficient of 0/83. Descriptive statistics and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used to analyze the data.

    Results

    The mean and standard deviation of the total attitude of students was 67.07±9.61, which indicates their positive attitude towards the nursing process. There was no statistically significant relationship between attitude score and age, gender, marital status and work experience in nursing (p> 0.05); But there was a statistically significant relationship between attitude score and interest in the nursing field (p= 0.02).

    Conclusion

    Based on the results, most students have a positive attitude towards the nursing process. Students with more interest in the nursing field also have a more positive attitude towards the nursing process. Therefore, it is recommended to use active educational methods to teach the nursing process in academic settings and hospital internships to develop theory and practice.

    Keywords: Nursing process, Attitude, Students
  • Lotfali Khani*, Mozaffar Ghaffari, Azam Mahmmodi, Mehrangiz Khani Pages 18-26
    Introduction

    The outbreak of coronavirus disease has caused a lot of physical and psychological damage to medical staff, especially nurses, and has reduced their happiness. Therefore, this study was to analyze the mediating role of responsibility in explaining the effect of social intelligence on happiness in nurses of coronavirus wards.

    Methods

    The research method is descriptive-correlational. The statistical sample of this study included 310 nurses in the coronavirus ward of Isfahan hospitals in 2020 who were selected by the multi-stage cluster sampling method. Data were collected using the Social Intelligence Questionnaire of Tet, Responsibility scale, and the Oxford Happiness Questionnaire. So, the data analyzed using the Pearson correlation coefficient test and structural equation modeling test using AMOS 26 software.

    Results

    The direct effect of responsibility (β = 0.52 and P = 0.02) and social intelligence (β = 0.46 and P = 0.02) were significant in estimating nurses' happiness. Also, the indirect effect social intelligence (t-value=2.3) with mediating role of responsibility on nurses' happiness is significant.

    Conclusions

    Considering the effect of social intelligence and responsibility on nurses' happiness, it seems that strengthening and teaching social intelligence and responsibility in nurses, to Cause increased their happiness and improved their care performance in hospitals.

    Keywords: Nurses, Social Intelligence, Responsibility, Happiness
  • Mina Fanaee, Mina Jouzi*, Fatemeh Salmani Pages 27-36
    Introduction

    In half of all cardiac arrests, nurses are the first to begin resuscitation. Therefore, one of the requirements of nurses and nursing students is to acquire the necessary knowledge about the drugs used in resuscitation. The aim of this study was to compare the effect of resuscitation drugs training by in-person and in-absentia methods on the knowledge of nursing students studying in Islamic Azad University, Najafabad Branch, in 2020.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design. The samples consisted of 60 fourth and fifth semester students who were studying in the School of Nursing and Midwifery of Najafabad Azad University in 2020. Educations were conducted in person, online and offline methods. The research tools included a demographic questionnaire and a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using SPSS software (version18) and ANOVA and Chi-square tests.

    Results

    The results showed that all three types of education are effective in increasing the knowledge level of students (P <0.001): in-person (mean: before 9.45 and after 16.25), online in-absentia (mean: before 9.6 and after 15) and offline in-absentia (mean: before 10.4 and after 14.2); but, in-person education was the most effective method (P <0.001).

    Conclusion

    The Analysis of research findings showed that face-to-face training was more effective than online and offline distance learning. Taking measures by health system managers to plan to provide cardiopulmonary resuscitation training can have positive results for educational and medical centers.

    Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation, In-person Educatoin, In-absentia Educatoin, Knowledge, Nursing Students
  • Nafiseh Majani, Mojtaba Rezaei Rad* Pages 37-48
    Introduction

    During the Covid-19 epidemic, the use of online e-learning in higher education has grown significantly. Accordingly, the present study was conducted to investigate the application of e-learning in nursing students of nursing schools of Islamic Azad University of Mazandaran in 2020.

    Methods

    This study was a descriptive survey method. The statistical population was all 650 nursing students in the nursing schools, which by stratified random sampling method according to Krejcie and Morgan table, 242 people (female = 184 and male = 58) as Samples were selected. The research instrument was a researcher-made 20-item questionnaire based on Farajollahi (2012) questionnaire whose face and content validity was confirmed by experts and by internal consistency method and Cronbach's alpha coefficient, the total reliability was calculated to be 0.89. Data analysis was performed by one-group t-test and t-test for independent groups at a significant level (α= 0.05).

    Results

    The application rate of e-learning in nursing students of Islamic Azad University of Mazandaran Province (3.60 ± 1.06) is higher than average (cut-off point: 3) (P<0.05). Application rate of e-learning (3.60 ± 1.06) and its dimensions Information quality (3.74 ±0.98), system quality (3.45 ± 1.25), service quality (3.53 ± 1.14) And electronic satisfaction (3.33 39 1.39) are not different between male and female students during corona epidemic (α > 0.05).

    Conclusion

    The application of e-learning in nursing students of Islamic Azad University of Mazandaran Province is more than average, desirable and satisfactory and to increase its level can be compared with other higher education centers in developed countries to determine and eliminate the gap in the centers. Achieved domestic education.

    Keywords: E-Learning, Covid 19, Students, Nursing
  • Mandana Arash, Nader Gholi Gourchian*, Parivash Jafari, Akhtar Jamali Pages 49-65
    Introduction

    Since nursing students as a professional force play an important role in health care systems and professional commitment is considered as one of the most important determinants of professional behavior, so the present study aims to determine the factors affecting the increase and sustainability of professional commitment in Nursing students and providing appropriate modeling is done.

    Methods

    The present study is a descriptive-survey study that is practical in aim and mixed in data. The Statistical samples of 20 nursing experts and 305 fifth- to eight semester undergraduate nursing students were selected. The experts were selected by purposive sampling method and students by simple random sampling. The main data collection tools were semi-structured interview and researcher made questionnaire. The Interviews were analyzed using maxqda 2020 software and questionnaire data by SPSS 26 and Smart pls3 software.

    Results

    After collecting data and analyzing the content, effective factors were identified in eight dimensions, including individual, structural, cultural, socio-educational, managerial, economic, legal, and spiritual were extracted, and confirmed by structural equation method and a model was designed that individual factor with outer weight (0.99) had the highest share and managerial factor with outer weight (0.74) had the lowest share in increasing and sustaining the professional commitment of nursing students.

    Conclusions

    Based on the research results and the effect of professional commitment on retention and increasing the quality of performance, it is necessary for managers and experts in the nursing profession consider the study findings as a framework for modifying and reviewing professional programs and policies in order to Correction and improve health, care and treatment processes by training committed nurses.

    Keywords: Nursing education, Professional competence, Sustainable development, Concept model
  • Atefeh Koushkestani, Hosein Sheybani*, Mahboobe Taher Pages 66-78
    Introduction

    Diabetes is chronic with a major impact on the lives and well-being of individuals and societies worldwide and it is among the top 10 causes of death in adults. This study aimed to develop a model of psychological well-being based on personality dimensions mediated by emotional intelligence and adherence to treatment in diabetic patients.

    Methods

    This research is correlational research. The statistical population of this study included 30 to 60 years-old diabetic patients of Endocrine and Metabolism Research Institute of Tehran University of Medical Sciences in the autumn of 2019 is considered as the statistical population. 267 people were selected as a sample by the convenience sampling method and answered the Ryff psychological well-being questionnaire, NEO personality dimensions, Schutte emotional intelligence, and following treatment. Evaluate the proposed model using the path analysis method and SPSS and AMOS software were used to analyze the statistical data.

    Results

      Based on the findings of this study, the proposed model had a desirable fit (RMSEA = 0.056, GFI = 0.91, IFI = 0.93, X2 = 1.98 and P-value=0/159). The results showed that the correlation coefficient between all personality traits of neuroticism, extraversion, openness to experience, pleasantness, conscientiousness on psychological well-being (β= -0/72, 0/42, 0/21, 0/30, 0/46), and on emotional intelligence (β=-0/23, 0/33, 0/28, 0/34, 0/72) have a significant and direct effect. Among personality traits, only conscientiousness' correlation coefficient (β=0/43) on adherence to treatment had a significant and direct effect. Also, both the correlation coefficient emotional intelligence(β=0/93) and adherence to treatment(β=0/12) on well-being had a significant and direct effect. All the indirect effects obtained in the final research model are significant.

    Conclusion

    The model has a good fitness and would be an important step in recognition of the factors, which effect on psychological health of the diabetic patients. Therefore, it can be used as a suitable model for designing programs for the prevention of psychological well-being problems in diabetic patients.

    Keywords: Psychological well-being, Personality dimensions, Emotional intelligence, Adherence to treatment, Diabetes
  • Masoomeh Jafary Nadrabady, Fariborz Bagheri *, Reza Ghorban Jahromi Pages 79-92
    Introduction

    The study of behaviors that can lead to a healthy academic lifestyle for learners has always been of interest to researchers. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-esteem in between parent-child relationship and health-oriented academic lifestyle.

    Methods

    The present study was descriptive-correlational and structural equation modeling. The statistical population of the present study included a high school student in Tehran in 2021-2022 from which 744 people were selected by convenience sampling. Data collection tools included health-oriented academic lifestyle behaviors questionnaire, self-esteem questionnaire and, parent-child relationship questionnaire.

    Results

    Mean and standard deviation of promotional (83.72±11.43) and inhibitory (72.02±13.62) style of academic life, freedom-oriented (62.13±10.34) and security-oriented (65.12±13.93) parent-child relationship, self-esteem (33.44±4.28) .The results showed that the correlation coefficient between promotional (0.12) and inhibitory (0.27) style of academic life with the pattern of the freedom-oriented parent-child relationship and the correlation between promotional and inhibitory style of academic life with security-oriented parent-child relationship (0.20) is significant at the 0.01 level. Also, the correlation between promotional academic lifestyle (0.11) and inhibitory (0.21) with self-esteem was significant at the level of 0.01. Also, self-esteem had a mediating role in the relationship between parent-child relationship and health-oriented academic lifestyle (P <0.05).

    Conclusion

    Accordingly, health-oriented lifestyle behaviors in students are related to self-esteem and parent-child relationship, and self-esteem has a mediating role in this relationship.

    Keywords: self-esteem, health-oriented lifestyle, parent-child relationship